10 Sebab Membuatkan Sperma Lelaki Menjadi Lemah

10 Sebab Membuatkan Sperma Lelaki Menjadi Lemah | Ini adalah sangat penting bagi pasangan yang telah mendirikan rumah tangga dan merancang untuk mendapatkan anak dalam masa yang singkat! Sememangnya anda terutama si lelaki perlu tahu apakah 10 sebab membuatkan sperma lelaki menjadi lemah dan juga anda harus tahu cara mengatasinya demi menjamin peratusan untuk anda mendapat anak adalah tinggi.
Berikut adalah 10 sebab membuatkan sperma lelaki menjadi lemah yang harus anda tahu dan cara mengatasi kelemahan itu.

10 Sebab Membuatkan Sperma Lelaki Menjadi Lemah

1. Ubat-ubatan terlarang

Ini adalah salah satu penyebab utama di sebalik sperma lemah dan lelaki yang merokok secara kerap juga lebih mudah mendapat sperma lemah dan jumlah sperma rendah di banding dengan lelaki yang tidak merokok. Masalahnya bukan hanya rokok dan ubatan terlarang dan dadah yang kuat seperti kokain juga boleh menurunkan kualiti sperma.

2. Steroid

Steroid sering menjadi jalan pintas bagi lelaki yang ingin memperbesar otot. Meskipun benar bahwa steroid boleh membuat tubuh berotot, tapi efek samping streoid ternyata sangat merbahaya juga untuk kesihatan dan kesuburan lelaki, seperti menyebabkan kerosakan hati, tingkat kolesterol LDL tinggi, pertumbuhan terhambat, kebotakan, masalah kemandulan dan masalah ginjal.

3. Alkohol

Penyalahgunaan alkohol juga merupakan faktor penting dan meskipun itu tidak seburuk merokok tembakau, masih saja memberi efek merbahaya. Minum terlalu banyak alkohol dapat mempengaruhi kesuburan dan dapat menurunkan kuantiti dan kualiti sperma.

4. Olahraga melampau

Latihan olahraga dapat menjaga jantung sihat dan juga boleh membuat tubuh lebih aktif, tetapi ada hal lain yang muncul jika tubuh terlalu berolahraga. Sekitar kelamin harus selalu terpelihara, sejuk dan kering. Bila anda menjalani latihan olahraga, sekitar kelamin boleh menjadi panas dan ini dapat menurunkan jumlah sperma, kerana skrotum memerlukan suhu optimal untuk menghasilkan sperma.

5. Kekurangan vitamin C

Kekurangan vitamin C dalam makanan seharian adalah penyebab utama kemandulan. Anda harus memastikan makanan yang anda makan kaya vitamin C, seperti jeruk dan buah lainnya yang kaya dengan antioksidan. Sperma terikat untuk tetap bersatu jika tubuh kekurangan vitamin C dan ini akan menurunkan potensi seksual (kesuburan).

6. Merokok

Ini adalah fakta yang di ketahui bahawa merokok dapat menyebabkan banyak gangguan kesihatan mulai dari berbagai jenis kanser hingga impotensi. Merokok dapat menumbuhkan plak di arteri dan plak tersebut akan menghalang aliran darah ke penis. Merokok juga dapat mempengaruhi kualiti dan keaktifan sperma.

7. Gizi rendah

Hampir semua proses dalam tubuh saling berhubungan dan anda harus memastikan mengikuti diet standart sehingga tidak ada masalah dengan gizi buruk. Anda harus menyertakan makanan yang kaya vitamin dan zat. Kekurangan mineral-mineral tersebut dapat menurunkan kualiti dan kuantiti sperma.

8. Lingkungan berbahaya

Anda harus mencuba dan tinggal jauh dari kawasan yang berisiko terdedah dengan bahaya kimia, logam berat dan pelarut organik untuk menghindari segala bentuk keracunan berat, yang boleh menyebabkan sperma lemah. Segala bentuk radiasi kimia juga dapat menyebabkan kerosakan pada sistem reproduksi dan dengan cara ini juga mempengaruhi sperma.

9. Seluar ketat dan panas

Ini adalah sesuatu yang tidak banyak di sedari lelaki. Memakai seluar ketat yang mungkin menghadapi masalah dengan produksi sperma. Hal ini kerana seluar ketat membuat sekitar kelamin panas dan ini mempengaruhi produksi sperma. Mandi air panas dan Jacuzzi juga dapat menyebabkan masalah seperti itu, maka anda harus menjaga kerandut dan memakai pakaian yang longgar.

10. Antibiotik

Antibiotik yang di ambil untuk melawan infeksi dapat menurunkan kualiti sperma dan dapat mengurangi jumlah sperma juga. Anda harus selalu mendapatkan nasihat doktor sebelum mengunakan antibiotik, sehingga tidak mengganggu rancangan anda memiliki anak.

0 comment... add one now