Awas! Ini Sebab Kenapa Anda Perlu Elakkan Minum Kopi Sebelum Jam 9 Pagi


Kopi merupakan sejenis minuman yang paling popular untuk diminum pada pagi hari. Ini kerana kopi mengandungi kafein yang dapat membangkitkan semangat anda.  Itulah sebabnya ada orang yang  merasa hari mereka tidak sempurna dan tidak berfungsi jika belum minum kopi di pagi hari.
Walaupun perkara seperti ini dilihat normal, namun ternyata sebuah kajian yang dipaparkan di laman web  dailymail.co.uk menyarankan agar anda tidak meminum kopi di pagi hari.
Menurut pakar, ketika di pagi hari,  tubuh anda mempunyai hormon cortisol yang mencukupi  dan bertindak untuk  membuatkan  badan anda kekal cergas, aktif  dan terjaga. Jadi sebenarnya badan anda telah menghasilkan ‘kafein’ secara semulajadi dan tidak perlu lagi meneguk secawan kopi atau apapun minuman  yang mengandung kafein. Ini adalah hasil penilitian dan kajian yang diterbitkan dalam jurnal Psychosomatic Medicine.
Pakar perubatan telah melakukan penelitian dan mendapati bahawa waktu paling baik untuk menikmati kopi setiap hari adalah di antara pukul 9.30 dan 11.30 pagi kerana kafein akan memberi tindak balas  dengan hormon kortisol yang membantu tubuh bekerja lebih cergas dan aktif serta meningkatkan kewaspadaan.
Pada waktu pagi, minuman kopi anda mungkin  berguna dan mempunyai kesan  efektif jika dinikmati di antara pukul 9.30 dan 11.30 pagi.
Sumber dari dailymail.co.uk

0 comment... add one now