Inilah 5 MESEJ RAHSIA Dalam Filem 3 ABDUL Karya P Ramlee Yang Ramai Tak Tahu !!!

Inilah 5 MESEJ RAHSIA Dalam Filem 3 ABDUL Karya P Ramlee Yang Ramai Tak Tahu !!! | Ramai mengetahui kisah Tiga Abdul. Kisah Abdul Wahab. Abdul Wahib dan Abdul Wahub. Tetapi tidak ramai yang tahu bahawa kisah Tiga Abdul (diterbitkan pada 1964) adalah kritikan sosial dan politik terhadap Perdana Menter Malaysia pada ketika itu iaitu Tengku Abdul Rahman (hence Abdul Wahab) dan Timbalannya Tun Abdul Razak (Hence Abdul Wahib).Ramai tidak tahu Kisah ini disebut di poster sebagai “Kisah paling nakal”

Perhatikan wajah Abdul Wahab dan Tengku Abdul Rahman seakan-akan seiras.Apakah kritikan sosial P Ramlee kepada UMNO dan Perdana Menteri pada ketika itu?

1. Bagaimana perdana menteri dan timbalannya menyerahkan Tanah genting (1964) kepada Berjaya Hills

2. Perjanjian sehingga terkeluarnya singapura dari Malaysia

3. Perjanjian air Singapore Johor selagi ada bulan dan Bintang. Maka Johor akan jual air murah dan kena beli air di proses mahal.

4. Walaupun Negara sudah merdeka, tanah 2, estet2, timah, getah masih milik British. Pada masa itu sine Darby, golden hopes, Guthrie dll adalah plantation yg masih milik British. Bagaimana Negara merdeka tetapi hasil dan tanah bukan milik org tempatan?

5. Banyak lagi peristiwa yang berlaku

Hakikatnya semua ini berlaku kerana kedua-dua pemimpin ini ditipu dengan perjanjian yang mereka sendiri tidak fahami. Akhirnya, aset negara terlepas ke tangan orang lain. Mereka tertipu dengan wanita dan arak.Inilah antara Quotable quota oleh P ramlee dalam kisah ini:

“kita bahagi harta ini secara demokrasi…. Kanda serahkan semua harta kepada adinda. Inilah demokrasi.”
“Demokrasi apa?”
“Demokirasi terpimpin…”
” Demokrasi terpimpin kepala hotak kau!”

Tuan penasihat “Sebelum mereka kawin kita mesti buat satu syarat (bisik)…”
Sadiq segara “bagus. memang saudara seorang yang bijak. Kalau perkara ini berhasil, tuan akan mendapat 20%”

Ghasidah” hey di sana, di sini datang dekat sini, bukan di sini tergila-gilakan dengan di sana. Di sini datang dekat sini, pasal di sini nak kasi tau, yang abang-abang di sana tu nak kena jual”

Abdul Wahub: ” Ini berita gembira. hey di sana. Bapak di sana tu penyamun. Abang-abang di sini tu penyangak. dah kena dah penyamun jual si penyangak.. apa salahnya (gelak)

Akhirnya mereka dijual sebagaimana negara juga di jual…. semua kerana komisen 20% 25%
Sekarang anda akan lihat filem ini berbeza. 

KREDIT ISWARDY MORNI